Старата църква в мездренското село Долна Кремена още пази стъпките на Апостола Васил Левски Историята помни, че през 1872 Васил Левски предприема обиколка из Врачанско, за да основава революционни комитети. Две села в мездренско пазят спомена от стъпките на Апостола по времето на национално-освободителните борби – Долна Кремена и Лик.

Село Долна Кремена е едно от селата в региона, известно с бунтовническия си дух. Долнокременчени се включват най-активно в националните борби. Доказателство затова е и фактът, че самият Левски е основал революционния комитет в селото.

Има сведения, че Васил Левски е идвал в селото два пъти през август и септември 1872 година. При своето идване, Апостолът избира за място на тайното събрание църквата „Свети Никола“. Храмът, изграден според историци около XII-XIII век, бил средище на българщината и християнските ценности, функционирал и като килийно училище във вековете на османското владичество.

В Долна Кремена Левски намерил много будни люде и съмишленици, които с готовност се включили в революционната дейност, и в 1872 г. пред олтара, над камата и пистолета и благословията на светеца, се учредява долнокременския революционен комитет.

Четири години по-късно, под ръководството на учредения от Апостола комитет, на 19 май 1876 г. долнокременчени въстават против турската власт. Много от тях след погрома на въстанието попадат във видинския затвор.

Децата рецитираха стихове за Апостола и в знак на признателност поднесоха цвете пред паметната плоча на Дякона. Приятна изненада бе подарък за читалището - табло с картата на България и местата, където Левски е основал революционни комитет.