Въпреки правеният преди години частичен ремонт на църквата, покривът й днес е плачевно състояние. Стъклата на купола и прозорците са изпочупени, покривът тече, мазилката се рони върху главите на миряните.

Във връзка с това, кметът на селото е кандидатствал чрез Врачанската митрополия до Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет за одобрение и финансиране на проект за ремонт на църквата. Със съдействието на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и местни органи на властта, Георги Нончев е получил официално уведомление от Дирекция по вероизповеданията, че проектът е одобрен и ще бъдат отпуснати 7 000 лева за ремонт на покрива, фасадата и поставяне на LED – осветление около храма.

Кметът изрази благодарност към председателя но ОбС в Мездра Яна Нинова и Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, които са съдействали да се обнови и възроди този вековен храм не само на вярата, но и на духовността.

„ Срокът за изпълнението на проекта е 15 декември, а ремонтните дейности ще започнат през месец август” – каза Георги Нончев.

Храмът "Св. Николай" ще бъде третият в община Мездра, който ще се преобрази след храмовете в селата Елисейна и Долна Кремена.