Това е поредният сигнал от жители на Община Мездра, след установения проблем за нерегламентирано изхвърляне на вторична биомаса от дейността на биоцентрала в село Царевец, общ. Мездра. След сигнала и излъчения материал по bTV, експерти от екоинспекцията във Враца са направили обход и оглед на землището на с. Царевец, при който са констатирали, че на няколко места на общински терени има депонирани значителни количества вторична биомаса, извозена и нерегламентирано изхвърлена от представители на фирма „Тошел Агро“ ООД, гр. София, която извършва дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците, съгласно договор с операторите на биоцентралата.

За констатираното нарушение на юридическото лице са дадени предписания за незабавно прекратяване на нерегламентираното изхвърляне и недопускане на повторно нарушение, съставен и връчен АУАН за нарушение на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците /нерегламентирано изхвърляне на отпадъци/. Издадено е наказателно постановление от Директора на РИОСВ – Враца за налагане на санкция в максималния размер от 4 000 лв. за констатираното нарушение.

С цел обследване състоянието на р. Искър, РИОСВ - Враца е сезирала Басейнова дирекция „Дунавски район“ – гр. Плевен, като компетентен орган относно количественото и качествено състояние на повърхностните води. На 11.02.2019 г. е извършена съвместна проверка от експерти на РИОСВ - Враца и БДДР - Плевен. Извършен е обход и оглед на реката в участъка преди ВЕЦ „Царевец“ до моста при гара Струпец. Водите на реката са видимо бистри без следи от замърсяване и наличие на вторична биомаса от биоцентрала.

От Регионална лаборатория - Враца към ИАОС са взети водни проби за анализ от два пункта на реката - преди и след с. Царевец. Лабораторните анализи на водните проби от река Искър показват, че и в двата пункта преди и след с. Царевец стойностите на измерените показатели са идентични и са характерни за състоянието на реката за сезона.

Резултатите от лабораторните анализи са показали, , че замърсяването е локално, и няма причинени щети на река Искър.

С цел недопускане на повторно нарушение, от страна на РИОСВ-Враца редовно се извършват последващи проверки в района на с. Царевец, при които е констатирано, че на замърсените терени няма изхвърлени нови количества биомаса, а само следи от стари такива.

На фирмите, стопанисващи инсталацията за биогаз, са дадени предписания за предоставяне на ежемесечна информация за количеството генерирана вторична биомаса, количеството оползотворена за наторяване и съхранена.

Предвид това, че замърсените терени са общинска собственост, Община Мездра е уведомена за предприемане на действия съобразно компетенции си. За направените констатации от РИОСВ – Враца е уведомена и ОДБХ – Враца.