С подкрепата на Регионална библиотека "Христо Ботев" провежданите от Центъра инициативи ще могат да се реализират не само на територията на съдебната палата, а и в удобно и практично оборудваните зали на Регионална библиотека, разполагащи с добра технологична и литературна база, с което ще се отговори на обществената потребност от достъп до правни знания в по-голяма степен. По този начин ще се създадат условия за устойчивост на работата на Центъра и възможност за по-голямо разнообразие на работата му.

Една от първите инициативи, с която ще стартира дейността на Центъра е програмата „Правна култура“. Тя е предназначена както за ученици, така и за студенти по специалност Право и други специалности с близка насоченост, а също и за завършилите юридическото си образование и полагащи предвидения в ЗСВ 6-месечен стаж за придобиване на юридическа правоспособност.

Целта на програмата е да се обхванат отделните клонове на правото, като чрез ролеви игри и беседи учениците да получат обща култура, а изучаващите специалност Право, практически умения в областта на Административното право, Наказателното право, Вещното право, Семейното и наследствено право, Облигационното право, Гражданския процес и Наказателния процес.

Провеждането на програмата е структурирано в 5 дни от 10-ти до 14-ти септември. Всеки от панелите може да се посещава отделно, независимо от останалите, като заявилите участие в програмата могат да заявят желанието си да участва във всички панели или в отделни такива. При заявили участие достатъчно на брой и ученици и студенти по сп. Право, с цел полезност на програмата, те ще бъдат обособени в отделни групи и ще бъде изготвен окончателната програма. Минимален брой на участниците в група е 5 души.

Желаещите могат да заявят участие до 5-ти септември на e-mail: v.bozova@rsvratsa.bg, и тел. 0878892736