За нуждите на спешната помощ в града по проекта се предвижда изграждането на навес за линейки със застроена площ от 180 кв. м, обслужваща сграда със застроена площ от 70 кв. м и паркинг за посетители със застроена площ от 300 кв. м. Теренът, на които ще се строи, е с площ 100 600 кв. м. Той е съсобствен между МБАЛ ”Христо Ботев” АД - Враца с 65 000 кв. м идеална част и Община Враца с 35 600 кв. м идеална част общинска собственост.

Одобрен е подробен устройствен план за образуване на нов урегулиран поземлен имот УПИ ІА - 116,117, кв. 301, ж. к. ”Толбухин-юг” с площ от 2705 кв. м, нужен за постигане целите на проекта за модернизация.

За да се отдаде безвъзмездно право на строеж в полза на Министерството на здравеопазването, предназначението на имота е променено от публична общинска в частна общинска собственост. 2705 кв. м ще бъдат предоставени за изграждане на прилежащата инфраструктура към Центъра за спешна медицинска помощ.

На проведено заседание на съвета на директорите на МБАЛ "Христо Ботев“ АД е взето решение за отстъпване на безвъзмездно право на строеж в полза на здравното министерство. Това трябва да стори, като съсобственик, и Община Враца.

На предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде гласувано предложението да се учреди безвъзмездно право на строеж в полза на Министерство на здравеопазването върху урегулирания поземлен имот с площ от 2705 кв. м. Очаква се местните сенатори да бъдат единодушни и да приемат докладната внесена от заместник-кмета Петя Долапчиева, тъй като реализирането на проекта ще допринесе за модернизирането на Спешния център и нововъведенията ще бъдат изключително в интерес на гражданите.