Скандалноизвестният кмет на село Галиче остава в ареста. Специализираният наказателен съд реши срещу Ценко Чоков и още шестима задържани да бъде приложена най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража”. След разглеждане на 16 тома доказателствен материал мярката не бе приложена само за лидера на ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов.

Разследването срещу кмета на Галиче е започнало преди около два месеца по сигнали на граждани, както и след анализ на всички случаи, по които прокуратурата е била сигнализирана. Това съобщи след спецакцията, при която задържаха Ценко Чоков и сина му, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Работено е с оперативни данни по бандата още от края на миналата година, като разследването е било под личния контрол на шефа на ГДБОП Ивайло Спириндонов и на главния секретар Георги Костов, а досъдебното производство - под личния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров.

Решението за пристъпване към акцията е взето на 18 май, тя не е била по повод палежа на коли на 23 срещу 24 май. Миналата седмица Чоков, синът му Мартин и още 10 души бяха арестувани. Бяха извършени общо 47 претърсвания и изземвания и обиски на лица. В рамките на разследването са използвани специални разузнавателни средства. От дома на Чоков са иззети 14 хил. лв., а от автомобила на сина му Мартин - около 3800 лв. Намерени са също така нотариални актове, както и пълномощни. Иззети са и вещества, които са реагирали на дрога, но до този момент не е ясно какво представляват.

Повдигнати са обвинения на шестима души, сред които Ценко Чоков и сина му Мартин. На Чоков е повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група, а на останалите - за участие в групата. Отделно на Чоков са повдигнати обвинения за лихварство, рекет и причиняване на средна телесна повреда.

Окръжна прокуратура - Враца разследва поредния палеж на автомобили в Галиче. Всички тези действия са извършени с предварителното разрешение на съдии от Специализирания наказателен съд. Очаква се прокуратурата да извърши проверка на имуществото на кмета на Галиче. На този етап държавното обвинение все още не е поискало отстраняване на Чоков от кметската длъжност.