На 3 септември се почита паметта на свети свещеномъченик Антим епископ Никомидийски, който се явява небесен покровител на блаженопочившия Екзарх Антим и отбелязване на храмовия празник на манастирския параклис, посветен на светеца, съобщи Белоградчишкият епископ Поликарп.

В тържественото отбелязване ще бъдат почетени всички игумени на светата обител, голяма част от които са носили името на св. Антим, както и ще бъде отбелязан именния ден на настоящия духовен отец на манастира - архимандрит Антим, който изпълнява и длъжността протосингел на Видинска света митрополия.

Програмата на тържествата е както следва:

2.09.2016 г. – петък

17:30 ч. – Празнична Вечерня в памет на св. свщмчк Антим еп. Никомидийски в параклиса на светеца в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“;

18:30 ч. – Панихида в памет на Антим Първи и на починалите игумени на Клисурския манастир;

19:30 ч. – Вечер посветена на Антим Първи и игумените на светата обител носили името на св. Антим, като продължители на делото, служението и духа на Екзарх Антим Първи.

3.09.2016 г. – събота

9:00 ч. – Тържествена света Литургия в централния манастирски храм по повод св. Антим, небесен покровител на блаженопочившия Български екзарх и Видински митрополит Антим;

11:30 ч. – Разглеждане на манастирския музей, посветен на Антим Първи, където се съхраняват изложени църковно-богослужебни одежди на Антим Първи.

Източник: DarikNews