Мюзикълът "Българи от старо време" е едно от любимите заглавия в афиша на търновския театър от публиката в цялата страна. Автор на постановъчната версия е популярният тенор и режисьор Марио Николов, диригентската палка е поверена на Славил Димитров. Музиката е на Асен Карастоянов по либретото на Коста Райнов, сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а хореографията - на Борислав Ангелов и Румяна Маркова.

В представлението участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Заедно с тях на сцената ще се изявят и танцьорите от Ансамбъл "Мездра" при градското Читалище "Просвета" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

Актьорът Виктор Терзийски се превъплъщава в любимия на поколения българи образ на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо. За ролята на Павлин специално е поканен солистът на Варненската опера Пламен Долапчиев. Партиите на красивата Лиляна изпълнява Лидия Лазарова.

Първата премиера на "Българи от старо време” у нас е на 24 януари 1959 г. на сцената на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" в столицата и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Любен Каравелов. На търновска сцена оперетата е поставена две години по-късно - през 1961 г., като през годините се утвърждава като неизменно заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов”. Последните три спектакъла - през 2001, 2007 и 2011 г., са дело на режисьора Марио Николов.