Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението по "Съдова хирургия“ в МБАЛ "Христо Ботев“ - д-р Халил Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности във врачанската болница, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура - Враца е установила, че по същото време д-р Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. му е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Румен Цветанов - началник отделение "Съдова хирургия", Светозар Луканов и Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев“, за това, че в периода март 2013 г. - декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (д-р Халил Мехмед) парични средства, собственост на МБАЛ "Христо Ботев", поверени им да ги управляват (чл. 202, ал. 2 от Наказателния кодекс), като за улесняване на присвояването д-р Румен Цветанов е извършил и документно престъпление по чл. 311, ал.1 от Наказателния кодекс.

Д-р Румен Цветанов е с мярка за неотклонение "Подписка“. Орлин Цветков е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лв. Светозар Луканов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Вчера Районната прокуратура във Враца е внесла искане за отстраняване от длъжност на Орлин Цветков, изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев“.