Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов, който се готви за участие на Европейското първенство през месец август в Берлин, и шампионът на България в тази дисциплина Иво Балабанов ще стартират в препятственото бягане на 3 км.

Тяхната съотборничка Милица Мирчева ще бяга в една от своите коронни дисциплини - 5 000 м. Тримата възпитаници на треньора Йоло Николов заминават за града под Аязмото в четвъртък. Шампионатът на полуострова ще бъде предаван директно по БНТ HD в петък от 18:15 часа и в събота от 09:30 и от 17:00 часа.

За най-голямото спортно събитие в леката атлетика в България за годината ще пристигнат над 1000 атлети и официални лица от всички 18 страни членки на АБАФ.

В надпреварата ще участват и най-добрите български атлети. На стадиона под Аязмото ще скача сребърната медалистка от олимпиадата в Рио Мирела Демирева. Очакват се добри постижения от звездата ни в тройния скок Габриела Петрова и сребърната медалистка от Евро 2017 Радослава Мавродиева.

При мъжете участие ще вземат топ спринтьорът Денис Димитров и водещият ни представител в тройния скок Георги Цонов. Безспорно най- големи са очакванията за безапелационна победа на мездренските атлети, които години наред наложиха пълна хегемония в бяганията на средни и дълги разстояния.

Балканиадата дава последна възможност на атлетите членки на АБАФ да покрият норматив за Европейското първенство в Берлин (7-12 август).