Целта на Комуникационната инициатива е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации.

Събитията, които се организират съвместно с общини и читалища, ще се проведат в градовете Чипровци – 20 октомври, Вършец -3 ноември и Лом - 17 ноември. Инициативите ще преминават в два модула, включващи презентация за ЕС и културно-творческа програма.

Съпътстващи културни мероприятия, свързани с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС са предвидени и в четири читалища от област Монтана. Първата инициатива ще бъде на 6 ноември в Народно читалище „Хр. Ботев”, с. Василовци, втората е на 10 ноември в НЧ "Алекси Беремлиев" с. Якимово, а третата - в НЧ „Нов живот“ с. Владимирово на 16 ноември . Последното събитие е на 25 ноември в НЧ „Пробуда “, с. Говежда.