Всички най-силни атлети в бяганията на дълги разстояния се състезаваха във веригата, участваха в оспорвани надпревари и разпределиха над 50 000 лв награден фонд в периода от 1 януари до 15 октомври. Стотици любители на бяганията също бяха част от веригата и изпълниха основния слоган на състезанията „Опознай България с бягане“. Митко Ценов, Милица Мирчева, Йоло Николов, Маринела Нинева, Християн Стоянов, Стоян Владков, Мирослав Спасов, Надежда Ангелова, Шабан Мустафа, Исмаил Сенанджи и десетки от най-силните бегачи в страната ни властваха по трасетата на „Рън България“.

Състезанията в Луковит, Дупница, Поморие, Бистрица, Пазарджик, Кюстендил и Студентски град вече се превърнаха в традиция. Новите членове, които влязоха в семейството на „Рън България“ през 2021-а, бяха Ямбол, Цариброд, Габрово и Перник. Десетилетни състезания като новогодишния пробег в Правец и „Колю Фичето“ в Дряново се присъединиха към „Рън България“, а Сунгурларе се завърна с ново трейл трасе. За първи път надбягване от веригата се проведе в чужбина в Цариброд, Сърбия.

Във всяко издание на „Рън България“ за 2021-а г. имаше забележителност, която да покаже и красотите на страната, а състезанието в Сърбия бе с финала на общия паметник на сръбски и български войници загинали в братоубийствена война преди повече от 100 години.

Най-мащабното състезание от „Рън България“ за 2021-а бе в Кюстендил, където на полумаратона и маратона участваха 80 атлети (всички избягаха под 4 часа маратона и под 2:45 полумаратона), а на масовата дистанция от 2 км стартираха над 250 души от всички възрасти. Милица Мирчева и Йоло Николов постигнаха отлични резултати на класическата дистанция 42.195 км, а това бе и първото бягане на Милица на маратон от олимпийските игри в Рио 2016.

Новогодишният пробег в Правец бе под егидата и с помоща на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации), а въпреки пандемията няколко балкански държави изпратиха бегачи. Сред присъстващите бяха ръководители на балкански атлетически федерации, а стартът бе даден лично от президента на Европейската атлетика, АБАФ и БФЛА – Добромир Карамаринов. Европейският рекордьор на скок дължина и президент на арменската федерация по лека атлетика Роберт Емиян също посрещна Нова година на площада в Правец.

В няколко от състезанията на веригата занимания по „Детската атлетика“ бяха застъпени в програмата. Стотици деца се запознаха с атлетиката в Дупница, Ямбол, Поморие, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Дряново. Преди маратонът в Кюстендил се проведе лагер и състезание по програмата „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“ с подрастващи атлети от цялата страна, десетки от които бягаха на късата дистанция, а останалите подкрепяха маратонците.

„Студентски град рън“ имаше в програмата си и официално бягане на 1 миля, където бе подобрен националния рекорд при юношите в тази нестандартна, но много популярна по света дисциплина. Това бе и първия национален рекорд поставен в рамките на „Рън България“.

Пълен обзор за всяко едно състезание и изявите на най-добрите бегачи на България вижте в новия брой на списание „Атлетика“

Календарът на състезанията от веригата „Рън България“ очаквайте в началото на януари.

Източник: atletikabg.com