Фолклорен събор "Пъстрина пее" ще събере групи от гр. Бойчиновци и от селата Славотин, Гаганица, Долно Белотинци, Ружинци на откритата сцена в село Стубел този петък, 2 август. Съборът ще започне в 18:00 часа на откритата сцена, построена със средства по проект, финансиран от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи за 2018 г., уточни кметицата на селото Емилия Йорданова.

Ден по-късно Фолклорен празник "Пъстрина 2019" ще се проведе в село Долно Белотинци. Очакват се артистични гости от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово, Стубел. Празникът е с начален час 19:00.

Над 500 самодейци ще излязат на сцената на Третия Международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци". На 17 и 18 август (събота и неделя) на площада в село Смоляновци, ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за автентичен и обработен фолклор. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора. Изпълнителите пристигат от различни области на страната - Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив. Задграничните гости са от Сърбия.

След конкурсна програма в събота, 17 август, предстои концерт на Цветелина и на популярния в Северозапада оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков. В неделя, 18 август, след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от "Саки Бенд" - Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич.

Фестивалът „Ехо от Стовци” е с конкурсен характер. Тричленно жури ще оценява изпълненията. Награди на най-талантливите ще присъдят Соня Чакърова – народна певица от хор „Космически гласове“, ентографът Анюта Каменова – Борин, и Деница Шивачева от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Монтана. Отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малцина, но всички участници ще получат грамоти и почетния знак на фестивала.