Три читалища от община Мездра са класирани да представят своето творчество на сцената в Копривщица. Това са представителите на груповото умение „варене на домашен сапун“ от НЧ „Просвета-1928“ в Царевец, вписани в националната листа „Живи човешки съкровища” през 2021 г. - Лиляна Лещарска, Илинка Кръстева и Маргарита Петкова. Те ще пресъздадат умението за варене на сапун.

Сред участниците бяха избрани и 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров и Танцова формация за автентичен фолклор, представители на НЧ „Наука - 1919” от село Лик и Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” при НЧ „Факел -1926” в село Зверино за традиционно пеене, в съпровод на Йордан Борисов и Недко Недялков.

Класираните самодейци са от пет общини на област Враца, представящи по автентичен начин културните традиции и фолклора на съответния регион. За откриването на Събора на централната сцена комисията препоръчва да бъдат включен в програмататанцов състав „Сърбеница“ – за стари обичаии изворен фолклор при НЧ „Пробуда – 1927“, с. Софрониево, община Мизия.

Съборът на народното творчество в град Копривщица се провежда на всеки 5 години в първите петък, събота и неделя на месец август. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на ЮНЕСКО.