Децата и тийнейджърите до навършване на пълнолетие се полагат четири безплатни услуги. Те покриват покриват вадене, пломби или лечение на временни и постоянни зъби. Родителите обаче също трябва предварително да се информират дали зъболекарят работи с касата, тъй като не всички детско-юношески дентални доктори сключват договор с нея.

От миналата година за хората между 65 и 69-годишна възраст се предоставя нова безплатна процедура. Касата отпуска по 200 лв. за направата на зъбна протеза на челюст за хора, който напълно са загубили зъбите си. Това са 400 лева за двете челюсти.

От нея не се покриват коронките, мостовете, фасетите и имплантите. За тях пациентът ще трябва да доплати, но винаги ще бъде информиран предварително и ще се поиска съгласието му.

Независимо че има определено количество безплатни зъболекарски услуги, следва да спазваме добра орална хигиена, която включва не само редовно миене на зъбите, но и почистване на езика със специални четки, които се продават в аптеките.

Храните също имат отношение към красивата ни усмивка. Правилният начин на хранене може да ни помогне за справянето с голямото количество зъбна плака, пародонталните заболявания и възпалението на венците. Наред с поддържането на добра орална хигиена употребата на някои укрепващи храни спомага за здравето на нашите зъби и венци.