Търговският регистър ще бъде интегриран с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, като ще бъдат създадени 8 трансгранични услуги, които ще се реализират и съхраняват в централната база данни. Към Търговския регистър ще бъдат вградени регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, имотния регистър, но и централния регистър на особените залози, към който ще бъдат създадени допълнителни 32 електронни услуги към съществуващите до момента 29 такива.

За тази цел ще бъде създадена, разбира се, и единна входна точка така, че максимално да бъде улеснено ползването на цялата тази информационна база от данни при търсенето и получаването на конкретна информация от гражданите и бизнеса. Общата цел на проекта е свързана с подобряването на административното обслужване, тъй като ще се увеличи броят на услугите, предоставяни по електронен път за субектите, които ще подлежат на регистрация в електронния регистър на неправителствените организации (НПО) и централния регистър за особените залози.

"Надявам се, че ще има такава свързаност и гражданите няма да си губят времето в търсене на исканите от тях услуги, съобщава Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието. От внедрените подобрения в софтуера на Агенцията по вписванията ще могат да се възползват всички търговци, които оперират, както на територията на страната ни, така и в рамките на Европейския съюз".

Чрез развитието и усъвършенстването на информационната система на Търговския регистър и въвеждането на нови електронни услуги за бизнеса се цели значителното редуциране на документооборота на хартия. Наред с това, чрез електронизирането на услугите, които са предоставяни на бизнеса, ще се съкрати и времето за административно обслужване, а това ще доведе и до подобряването на условията за развиване на бизнеса в страната. Това пък от своята страна, ще стимулира икономическия растеж и заетостта в страната.

Нововъведенията ще подобрят и взаимодействието между Агенцията по вписванията и останалите държавни ведомства. Така на компаниите ще им се налага все по-рядко да изискват издаването на определени типове документи, тъй като те ще бъдат теглени по служебен път между ведомствата. Осигурена е и свързаност между Търговския и Имотния регистър, каквато не съществуваше до настоящия момент. Успешното приключване на този проект е пряко свързано с изпълнението на Стратегията на Правителството за развитие на електронното управление, което води и до намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 999 415.78 лева, като трябва да бъде изпълнен по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г.“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, която е съфинансирана в размер на 8% от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Източник: bgnes.com