Маргарита Спасова, член на Инициативния комитет заяви, че от 165 имота, с които държавата е разполагала, са останали едва 30. Едва шест от тези 30 лагери, са категоризирини, тоест - изпълняват критериите за получаване на една звезда и имат рецепция, интернет, телевизор и телефон за връзка с рецепцията във всяка стая.

Много от местата за отдих на учениците са построени на прекрасни места със запазена природа и чист въздух, където няма интернет и съответно не могат да бъдат категоризирани.

Спасова е категорична, че интернетът не е нещо, което не е съществено за отдиха и почивката на учениците.

Малцина са и учителите, които знаят, че държавата отпуска средства в размер на 16 лв. на ден за учениците, без комисионни и възнаграждения. Вместо детските лагери, известни още като "зелени" или "сини" училища, в които учебният процес продължава сред природата, сега масова практика е така нареченият "ученически спа туризъм".

Спасова посочва, че от години почивните бази на "Ученически отдих и спорт" са оставени без стопанисване, самият директор се назначава политически конюнктурно, без да може да изпълни програмата си за управление. Част от целите на гражданската инициатива е да бъде заложен в учебния план посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и въвеждането на задължителен ритуал по строяване за химна и издигане на знамето в началото на деня.

Източник: news.bg