"За съжаление, жената с инсулт и коронавирус в "Пирогов" почина. Така жертвите станаха три", съобщи генерал Мутафчийски.

Установени са още две положителни проби.

Общият брой на заразените в страната вече е 94.

В България всички починали хора са възрастни и с придружаващи заболявания.

Има вече случаи в Перник и в Бургас. В Бургас става въпрос за 39-годишна жена, готвач в хотел в Банско, която е имала 25 контактни лица около нея, обясни Мутафчийски.

Има и един потвърдено заразен лекар с коронавирус - във Велико Търново, но той няма връзка с лежащ там потвърдено болен от вируса.

Според началника на кризисния щаб, двама македонци са с положителни проби – след почивка в Банско. Данните са на северномакедонското посолство.

Мутафчийски не коментира има ли статистика за това колко души са нарушили карантината. Той обаче потвърди случая от снощи в "Пирогов" с пиян човек, който всъщност не е бил настанен, а е бил доведен в болницата и е тестван - с бърз тест. Бързият тест е показал положителен резултат, но според проучване на щаба от 10 такива тестове верни са само 4, след потвърждение с тестове в лаборатория.

Началникът на кризисния щаб посъветва всички връщащи се от чужбина в България да се движат с личен транспорт, докато стигнат до мястото, където ще престоят под карантина за 14 дни. Ако проявят симптоми и бъде доказано, че са болни, ще останат под карантина поне 21 дни и ще бъдат пуснати чак след отрицателни тестове.

Специално за ромите, Мутафчийски обясни, че има много сигнали за нарушаване на карантина след връщане от чужбина и е истинско предизвикателство ромската общност да бъде убедена да спазва ограничения. Затова работят и медиатори.