Фестът ще започне в 10:00 часа на 15 август. Участниците ще бъдат посрещнати пред сградата на общината, след което ще преминат през града с атрактивните си возила. Ще има награждаване, като призовете ще бъдат раздадени в 6 категории – „Най-добър салон”, „Най-добър тунинг”, „Най-автентичен Трабант”, „Най-възрастен участник”, „Най-млад участник” и „Купа на община Вършец”. Фестивалът ще завърши с парад на ретро колите.

30 собственика на Трабант са се записали до момента за участие. Първият „картонен лъв” е произведен на 7 ноември 1957 година, собственост на Цветан Найденов, зам. председател на „Национален клуб Трабант”.

„Преди това е имало други разработки и модели, но този, който ние го познаваме като Трабант 600 на 7 ноември 1957 година стартира като производство. В годините до 1991 г., когато спира производството са произведени почти 3 милиона бройки, като най-куриозно в цялата история, като завършек на производството, е че последния произведен не е могъл да излезе на собствен ход от завода, защото е имал някакъв проблем. В годините има различни модификации, като те не са имали сериозни конструктивни изменения. Разликите са козметични, външни разлики почти няма, но както казват хората, съвършеното няма нужда от подобрение.”

Източник: bnr.bg