Тодорка Василева е завършила математическата гимназия в Бургас, а след това- „Българска филология”. След дипломирането си тя среща своята половинка и любовта я води в Мездра. Първите поетични опити прави още като дете, забавлявайки се да търси рими. В трети и четвърти клас посещава поетичния кръжок към Пионерския дом в Бургас.

Културното мероприятие откри председателят на Литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета 1925” – Светла Дамяновска, която е редактор на стихосбирката и автор на графичното оформление.

Книгата съдържа 50 стихотворения, в три цикъла. Първият е озаглавен „Самата Аз” и в него са включени 18 произведения. Най-открояващите се са „Моето аз”, „Жена”, „Живот”, „Небесно плетиво”, „Поетична шарка” и „Житейска бипулярност”.

Вторият цикъл – „Посвещение”, съдържа 21 лични послания към семейството и роднините на поетесата. „На мама”, „Нечути думи”, „Моето момиче”, „Тишина” са само малка част от посветените на най-близките.

Третият цикъл, обхващащ 11 стихотворения, е най-силният. Той съдържа терзанията и лутанията на авторката.

Част от всеки цикъл представиха Рени Митева, Тодорка Василева и Светла Дамяновска, а Павлина Русева направи коментар на книгата.

За MediaNews Тодорка Василева сподели, че не тя е творяла, а стиховете сами са се раждали в нея – докато готви, чисти или е под душа, като ги е записвала на малки листчета. Затова определя произведенията си като късчета, събрани в пъзел.

Василева разкри, че първата стихосбирка излиза точно сега, защото май е нейният месец, през него са родени едни от най-любимите ѝ хора, както и самата тя. Месецът е пълен с положителни емоции, а и част от празниците на културата – „Мездра Май”.

Накрая на културното събитие авторката прочете завършека на своята книга, в който благодари за живота, семейството и приятелите, които има. Своите впечатления споделиха Светла Кръстева, Нина Огнянова и Мирослав Гетов, а заместник-кметът Нели Минева поздрави авторката.

На премиерата в заседателната зала на общинската администрация бяха дошли роднини и приятели на поетесата.