Има доста разнопосочен дебат за ползите на тъмните режими. Според едната страна на дискусията, те помагат за по-качествен сън, както и намаляват консумацията на батерията за устройства с OLED дисплеи. Първото е обект на спорове между учените, но второто е вярно. Тъмният режим вече се активира поетапно за потребителите. Когато той е наличен, даденият потребител ще получи известие в профила си за това.

Но винаги има и нетърпеливи. Чрез помощта на браузъра Google Chrome, тъмният режим може да се активира веднага. Това става чрез инсталиране на най-актуалната версия на браузъра и след това въвеждане на следния текст в полето за адреси на Chrome://flags/#enable-force-dark. Ще се отвори екран, от който трябва да се избере първото падащо меню и да се активира опцията Enabled. Ще трябва браузърът да се рестартира и така всички сайтове, които вече имат тъмен режим, ще работят само в него. В това число попада и Facebook. За деактивиране на опцията, се отива пак в същото меню и се променя опцията на Default. За мобилните приложения все още няма начин да се "форсира" тъмният режим. Работи единствено същият трик с браузъра Chrome, но това означава да не се използва мобилното приложение.

За сега Facebook не е давала срок за пускането на функцията. Компанията предпочита да действа поетапно, като вероятно изчаква функцията да е готова и за мобилните приложения преди да я обяви като достъпна официално.

Източник: Vesti.bg