Препоръката за скрининг на децата в училищата бе включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Там бе посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласите най-малко на 90% от родителите в конкретното школо хлапетата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично. Голяма част от настойниците обаче не бяха съгласни хлапетата им бъдат изследвани със стандартните COVID тестове, с които се бърка прекалено навътре в носа. Затова и се наложи закупуването на по-щадящите близалки, които доскоро не бяха одобрени за прилагане. Тези тестове са по-специфични, не са толкова масови, колкото стандартните, което затруднило процедурата. След като близалките бъдат доставени у нас, те ще бъдат разпределени по РЗИ-та и впоследствие към училищата. Едва тогава реално ще бъде възможно безплатното изследване на децата в училищата за коронавирус с щадящ тест.

Училищата ще заявяват пред РЗИ-тата необходимостта от подобни тестове, както и нужните количества. От здравното ведомство уверяват, че ще бъде осигурено нужното количество тестове, но не уточниха бройка.

Заявка за тях ще правят директорите, но само когато се налага и то при определени условия. Здравните власти не предвиждат скрининг за децата, ако няма съгласие на 90% от родителите в школото, тъй като темата е чувствителна за голяма част от хората. Не се предвижда възможност за тестване с близалки да се прави, ако в дадена паралелка има съгласие от страна на възрастните. Тоест родителите ще трябва сами да решат – да тестват децата си и да се продължи присъствено обучението, или да се премине към дистанционна форма.

Миналата седмица МОН препоръча веднъж седмично на скрининг за коронавирус да минава и целият персонал в училищата. Очаква се безплатното тестване в училищата да започне до дни, тъй като от здравното ведомство заявиха, че вече всички РЗИ са обезпечени с антигенни тестове за учителите. За целта от ведомството са осигурили 74 000 теста, които са за персонала в учебните заведения. Училищата ще заявяват отново пред РЗИ-тата нуждата от такива тестове. Здравните власти обаче не предвиждат да се прави изследване за всеки учител, както препоръчва МОН, а само при усложнена епидемична обстановка. Там където в училищата няма установени случаи на коронавирусна инфекция, или където е ваксиниран персоналът, няма смисъл да се правят тестове. От ведомството вече са инструктирали РЗИ-тата да раздават антигенните тестове при нужда от училищата.

Преди това да се случи, за да са сигурни, че няма да пламнат ковид огнища, директорите са принудени да плащат за тестове от училищния бюджет. От здравното министерство обаче няма как да им възстановят парите за това.