От 1 ноември 2019 г. във всички страни на Европейския съюз трябва да има електронни платформи за възлагане на обществените поръчки, припомни Димова.

Българската платформа е уеб базирана, направена по европроект от консорциум от няколко фирми, сред които има и утвърдена в тази област холандска компания.

Платформата е направена на модулен принцип и може да се ползва само с електронен подпис. Информацията в нея ще бъде защитена и няма да може да се манипулира от нито една от страните. Базата данни ще е в двойно криптиран вид. Взети са мерки срещу злонамерени атаки, осигурено е и архивиране на информацията. Обществени поръчки се правят от 35 000 най-различни администрации, стопански субекти и служби, посочи Ирена Димова.

Системата ще е достъпна денонощно, има ръководства за нейното ползване за различните администрации, които правят обществени поръчки, както и обучения за бизнеса. Новата електронна платформа за обществени поръчки ще доведе да повишаване на прозрачността и на конкуренцията за защита на публичния интерес, подчерта Владислав Горанов.