© Община Мездра

Преди деловата част присъстващите почетоха със ставане на крака и едноминутно мълчание паметта на членовете на организацията, починали през изтеклата година.

На събранието бяха приети Отчетен доклад за дейността на ТО на ССБ - гр. Мездра за периода м. май 2021 г. - м. април 2022 г., Програма за дейността на организацията през 2022/2023 г. и Проектопредложения за решения през същия период.

От доклада, изнесен от сътрудника Виолета Генкова, стана ясно, че през отчетния период са проведени 6 заседания на Управителния съвет на ТО на ССБ - гр. Мездра. Наред с това са консултирани съюзни членове, потърсили помощ при попълването на документи във връзка с кандидатстване по национални и европейски програми за подпомагане на лица с увреждания в Дирекция „Социално подпомагане“ и в отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ при Община Мездра, както и при лечение в здравни заведения. Поради противоепидемичните мерки, въведени във връзка с пандемията от Covid-19, през м. г. не са чествани Международният ден на белия бастун и други традиционни празници. Понастоящем в местната структура на ССБ членуват 37 незрящи от двете общини, докато в началото на отчетния период те са били 45-ма.

Приети бяха следните проектопредложения за решения:

• Продължаване добрата практика на сътрудничество с Община Мездра и с други институции в подкрепа на членовете на ТО на ССБ - гр. Мездра.

• Подпомагане с парични средства или в натура членовете на организацията в нужда.

• Осигуряване на транспорт на незрящи до лечебни заведения.

• Отбелязване на Международния ден на белия бастун - 15 октомври, Международния ден на незрящите - 13 ноември и Международния ден на хората с увреждания - 3 декември.

• Насърчаване на членовете на организацията да ползват почивните станции на ССБ и рехабилитационна база в с. Шипково, община Троян.

По случай 100-годишнината на Съюза на слепите в България - юбилей, който беше отбелязан през 2021 г., Наталия Христова-Горанова връчи от името на ССБ почетен юбилеен плакет на Община Мездра за оказаната подкрепа през годините на съсловната организация. Наградата прие с благодарност кметът Иван Аспарухов, който поздрави хората със зрителни увреждания, пожела им да са живи и здрави и ги увери, че Община Мездра ще продължи да им помага и занапред.

По повод кръглата годишнина на ССБ юбилейни грамоти получиха Лиляна Генова и Наталия Христова-Горанова за техния принос в развитието на организацията, социално приобщаване на хората със зрителни увреждания и повишаване качеството на техния живот.