© Монт-прес

Изложбата, по думите на автора, ще бъде само фон на премиерата на книгите. Тя е ретроспективна и включва негови творби от фонда на Регионален исторически музей - Монтана, и Художествена галерия "Кирил Петров', чийто директор 2 десетилетия беше художникът. Повечето от творбите Теодоси Антонов дарява по повод събитието, а друга част от произведенията са постъпили във фонда в различни моменти от живота му и разкриват неговото творческо развитие. То преминава през различни области на изобразителното изкуство - живопис, графика, илюстрация, скулптура, приложни изкуства.

Събитието, създадено по формулата "3 в 1', е юбилейно. С него Теодоси Антонов ще отпразнува пост фактум своята 75-годишнина.

Теодоси Антонов е една от емблематичните личности в Монтана. Макар че е известен предимно като художник, той пише поезия и проза. Автор е на 10 книги. Теодоси Антонов е единственият местен творец, който е член на три творчески съюза - Съюза на българските писатели, Съюза на българските художници и Съюза на българските журналисти. Художникът е носител и на най-високото отличие на Община Монтана - Почетния знак, чиито автор е самият той.

Ива Е. Иванова