Хората трябва да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има, обеща енергийният министър. "Може би колегите от КЕВР не можаха да обяснят добре това, което са направили като изчисления, като методика на база, на която е определена цената на топлинната енергия. Оттам дойде голямото объркване. В резултат на което някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22 %. Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от "Газпром експорт" и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ, да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14 %, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период", заяви още министърът.

"За да могат хората да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има, ще кажа само следното. Средната цена на топлинната енергия за този регулаторен период е 93 лв., а цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период на база на определената средна годишна прогнозна цена е 80 лв. Оттук става ясно, че цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период ще бъде с 14 % по-ниска от настоящата", допълни още министърът.

На въпрос дали ще бъдат върнати пари на хората за парно, министърът заяви, че са направени промени в Закона за енергетиката. "В рамките на тези промени ние много ясно разписахме механизма, на база на който тези средства и този положителен ефект ще се прехвърли върху всички потребители на топлинна енергия и върху българския бизнес", заяви още министърът. Утре, както и премиерът Борисов обяви ще има заседание на МС, на което ще се вземе решение да се върнат 203 млн. лева надвзети пари.

Мерките в рамките на сектор Енергетика по време на пандемията, като удвоения срок за плащане на фактурите си, бяха успешни, твърди Петкова. „26% от клиентите на ЕРП-та са се възползвали от удължения срок и са платили по-късно фактурите си“, обяви министърът на енергетиката.

Петкова говори и за идеята за създаване на държавна петролна компания, което бе прието на първо четене от депутатите. Тя обясни, че става дума за около 100 държавни бензиностанции в страната, като мрежата се очаква да се създаде до 2 години. "Целта е да има по-голяма конкуренция на пазара за горива. Това означава не по-ниски, а реални цени на горивата, което е в интерес на потребителите", обясни Петкова.

Източник: monitor.bg