Във връзка с поетите ангажименти от Община Мездра за вземане на мерки, свързани с изпълнението на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината, през месец юли екип на Media News посети общинския имот в село Кален, определен за изграждане на приют за кучета.

Два месеца по-късно отново посетихме обекта предназначен за приют.

При посещението си бяхме посрещнати от отговорника на приюта, ветеринарният специалист Станислав Нейков, който обясни как ще се реализира на практика Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Той допълни, че в момента в приюта има 35 кучета, които вече са обезпаразитени и ваксинирани. Видимо бе и това, че повечето от така наречените бездомни кучета, намиращи се в клетките, са били домашни.

Това, което екипът видя на място, бяха оформени три големи клетки, в които бяха разпределени 35-те кучета, оформени заградени пространства от двете страни на сграда за разходка на четириногите и един работник, който почистваше клетката на новородените палета.

От разговора с г-н Нейков стана ясно, че очакват екип от Фондация „Четири лапи”, за да кастрират настанените в приюта кучета. Специалистът обясни, че преди кастрацията, задължително се провежда лечение на болните животни. След необходимия възстановителен период кучетата се връщат на местата, откъдето са взети.

На този етап дейностите по Програмата са ограничени само в рамките на град Мездра с цел да се реши проблемът с бездомните кучета на територията на града. След това ще се вземат мерки за овладяване на популацията и в селата на територията на общината.

Тук обаче възниква проблемът, че в селата повечето от скитащите по улиците кучета не са бездомни, а пуснати от самите стопани да се разхождат свободно.