Тя беше организирана от областния съвет на БЧК във Враца още през март, когато беше обявено извънредното положение и наложени ограничителни мерки, а образованието премина в дистанционна форма.

“Вече имаме обаждания, които са не само от Враца, имаме обаждания от Бургас и от Благоевград, не знам как е стигнал телефонът до там, някои от тях са притеснени съвсем естествено във връзка с извънредното положение. Оплакванията са – трудно заспиват, нарушен е сънят, повишена тревожност, не можем да си видим внучетата – всичко това безпокои хората, като ние се опитваме да внесем преди всичко едно известно успокоение и да не се приема така драматично и даже трагично ситуацията“.

Според психолога напрежението в отношенията, породено от затварянето на семейните общности вкъщи, може да бъде намалено с някои не сложни, но ефективни начини.

“Препоръката в такива случаи е да се изработи, колкото и странно да звучи, един дневен режим, малко звучи, като в детската градина или в училището, но един дневен режим, с който всички да се съобразяваме и да го спазваме. Съвсем явно е, че при едно такова извънредно и продължително съжителство ще възникват противоречия, може да присветват искри – въпросът в това положение е как да ги овладеем и по-важното в такива случаи има още една препоръка т.н. парадоксална реакция - всичко натрупано да се уговорим да го изречем между седем и осем часа вечерта. Но през деня да запазим спокойствие, да се гледаме с добри очи с много внимание и любов“.

Източник: bnr.bg