"Употребата на камък е била, е и ще бъде незаменима за следващите поколения чехи и българи и задачата на нашите институции продължава - да подготви следващите поколения професионалисти, които ще бъдат професионално квалифицирани, креативни в своите идеи и квалифицирани в тяхното прилагане", пише Петър Мали до Рачко Кисьов. И посочва, че наскоро чешката каменна компания е донесла чудесна суровина от България - врачански варовик.

"С този материал ще бъдат реализирани редица ученически творби тази година", пише още до Кисьов директорът на каменоделното училище в Хоржице. Както е известно, точно тази каменоделна школа е най-старата в цяла Европа. Петър Мали отправя и конкретна покана до председателя на Обществения съвет на ПГКО за съвместно участие в творчески проект на двете училища през 2020 г.

"Считам, че във Ваше лице като председател на Обществения съвет на ПГКО - Кунино ще намерим подходяща обща форма на сътрудничество", завършва писмото си директорът на училището в Хоржице.

"Бихме били благодарни, ако успеем да възстановим сътрудничеството между двете училища, независимо дали става дума за програми за обмен на ученици, комуникация между учителите, съвместни дейности за развитие на каменоделството в Чехия и в България", отбеляза от своя страна Рачко Кисьов.

Източник: EsnafVuzrajdane