С постановката „Портрет на една Мадона“ по едноименната пиеса на американския писател и драматург Тенеси Уилямс (1911-1983) в Мездра гостува Театрална работилница „Сфумато”. Спектакълът, чиято премиера се състоя в столицата през есента на 2013 г., е част от проекта „Изчезващата човечност”. В нея режисьорът Димитър Сарджев прави един различен прочит на една от най-ранните пиеси на Тенеси, вдъхновена навремето от съдбата на звездата на нямото кино Лилиан Гиш.

Ролята на главната героиня - Мис Колинс, образът на която е изграден почти като чернова на Бланш Дьо Боа от „Трамвай Желание” (1947 г.), е поверена на 84-годишната актриса Гергана Кофарджиева, съпруга на големия български режисьор Любен Гройс. Поантата на представлението, посланието, което отправя към зрителите нейната героиня на финала на пиесата, отивайки в лудницата, е: „Винаги съм се осланяла на добротата на някой непознат…”.

„За мен винаги особен момент от годината е било времето, когато общинските власти обявяват така нареченото „пролетно почистване”, споделя режисьорът Димитър Сарджев. Тогава на улиците, до кофите за боклук започват да излизат най-различни предмети - белег на някакъв отминал живот, който вече е непотребен, никому ненужен. Там съм намирал картичка с посвещение, гребен от стан, семейна фотография. Те са изхвърлени на боклука, за да изчезнат завинаги в шахтата на колите, които събират сметта за рециклиране.

В съвремието, където ускорението е основна идеология, да се спираш при подобен род предмети е сякаш загубено време. Ако все пак някой реши да се спре за малко при тези предмети, той ще намери там и портрета на човека, на когото са принадлежали - той витае някъде около тях като дух.

Едно вглеждане в предметите, останали от някакво друго време, като че ли ми дава шанс да потърся изчезналите знаци от Божието присъствие в нашия живот”, казва в заключени Сарджев.

В спектакъла „Портрет на една Мадона” на примата Гергана Кофарджиева успешно партнират портиерът Ник (Иван Златарев), асансьорният техник (Димитър Николов) и докторът-психиатър (Леонид Йовчев).

Това е втората постановка, с която Театрална работилница „Сфумато” гостува на мездренска сцена. Тази пролет столичните актьори представиха в Дома на железничаря пиесата „Нирвана” от Константин Илиев.