За малчуганите на откритата сцената в комплекса столичните театрали представиха развлекателен спектакъл „Весели небивалици“ със забавни детски игри, танци и песни.

Заедно със своите родители и възпитатели на изпълнения със смях и забавление празник присъстваха деца от всички детски градини в града, както и много ученици от общината.

Във втората част от програмата участие имаха ШК „Асеневци“ с председател Даян Нинов - многократен шампион на България и треньор по шахмат, и Доника Шивачева, многократната държавна шампионка. В рамките на своето Национално турне те изнесоха открит урок по шахмат за начинаещи, съчетан с отборни игри. Всички участници получиха ваучери за безплатен едномесечен онлайн курс и подаръци - шахматни комплекти, раници, тениски, тематични книги и сувенири (химикалки, ключодържатели, стикери и др.)

„От Шахматен клуб „Асеневци“ развиваме много сериозна треньорска, състезателна и организационна дейност. Още преди пандемията в нас се породи идеята за организиране на Национално турне, но заради усложнената обстановка не успяхме да го проведем. Сега при първа възможност успяхме да стартираме. Тук сме, за да покажем колко интересен всъщност е този спорт и колко много може да даде на тези, които го играят. Радвам се, че днес съм в град Мездра, защото съм родом от тук, разказа за MediaNews Деян Нинов, който е председател на Шахматен клуб „Асеневци“.

Шахматният клуб „Асеневци“ е основан през 2016 година и един от най-големите клубове в България. Настоящото Национално турне се провежда в 30 различни градове в страната. Основната кауза на организаторите е да популяризират шаха и да дадат възможност на всяко едно дете, което желае, да тренира абсолютно безплатно с едни от най-качествените треньори.