Във връзка с това събитие, припомняме, че населените места в област Враца, през които ще премине поклонническата процесия, са селата Кунино, Каменно поле, Долна Бешовица, Струпешкия (Тържишки) манастир "Св. пророк Илия", Старо село, Царевец, Горна Кремена, Върбешница, Враца, Бистрешкия манастир "Св. Иван Пусти", Паволче, Челопек, Люти брод, Черепишкия манастир "Успение Богородично", Игнатица и Осеновлашкия манастир "Рождество на Пресвета Богородица" ("Седемте престола").

Едно от селата, в които поклонниците ще бъдат посрещнати, е мездренското село Долна Кремена. По време на работната среща с организаторите на похода обясни, че специално внимание ще бъде отделено на старинната църква "Св. Никола" в селото.

Историческите сведения доказват, че селото се намира в район, обитаван от древни времена. Свидетелство за това са няколкото тракийски могили в землището,които не са проучени. Под селото, в местността "Робин дол" се намират останки от римската вила "Рустика" от V-VI век, принадлежала на едър римски земевладелец.

Първите писмени сведения за селото са от турски документи от XVII век, в които се упоменават броя на домакинствата.

Какво обаче ще видят в Долна Кремена днес стотиците поклонници, поели по трудния и дълъг път, изминат преди 550 години от монашеската процесия, за да пренесат мощите на небесния покровител на България?

Един паметник от епохата на средновековието, който днес е полуразрушен. Средновековната църква "Св. Никола" представлява еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Градена е от ломен камък, споен с хоросан, а стените на притвора - до 1,90 м височина, са от тухли.

Църквата е изградена на три етапа. От най-старата ѝ, източна част, чиито основи са положени през XIII-XIV век, днес не е останало много нещо - покривът е рухнал, стените съборени, а апсидата е нацепена на парчета.

През ХVІІ век църквата е била разширена на запад, от тази част е останала само южната стена. Окончателният си вид храмът придобива през 1872 г. с изграждането на притвора, датата е издълбана на камъка над входната врата, на западната фасада.

През времето на национално-освободителните борби Долна Кремена е едно от селищата в региона, чиито жители се включват най-активно. През 1872 г. Васил Левски посещава селото и в църквата учредява местния революционен комитет. Под ръководството на комитета на 19 май 1876 г. долнокременчени въстават против турската власт. Много от тях след това попадат във Видинския затвор.

В четата на Христо Ботев е участвал и един долнокременченин - Никола Минков Вълчовски, който доживява Освобождението.