„Затова инвестираме в социалния статус, в мотивацията, в квалификацията на учителите. Затова инвестираме в развитието на професионалното образование. Искам да похваля област Враца, защото тук имаме най-добри резултати от въвеждането на дуалното обучение”, допълни Милена Дамянова и подчерта, че от всеки един от нас зависи как да продължим от тук нататък напред, така че да имаме образовани поколения и силна икономика, която да направи живота ни по-добър и по-богат.

„Нашите цели са децата ни да бъдат конкурентноспособни не само по между си, не само в нашата страна, а във всяко кътче, където се намират. В класната стая да са мотивирани учители, които имат възможности за постоянна квалификация и учителска професия, която да бъде със своето достойно място в обществото. Образованието е тема, която обединява всички.Днес срещите ми във Враца са посветени на професионалното образование, развитието на дуалната система”, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Областният управител Малина Николова заяви, че първата и най-важна цел за област Враца е да бъде лидер в образованието. „Европа дава възможност на нашата държава да се развива, така че всеки от нас да се чувства наистина европеец. Благодарение на министър Вълчев и на МОН успяхме да направим ремонти на детски градини и училища на стойност 907 401 лв.”, каза още тя. Допълнителните средства предоставени с постановление на МС на общините в област Враца само за 2017 и 2018 години са в размер на 7 711 300 лв.

„Когато започваш промяна в една община, в един град, трябва да се започне от образованието. Няма как да искаш да имаш инвестиции, ако нямаш кадри. Изключително съм щастлив, че веднага след като обявихме, че ще се стори за завод електроника във Враца, училища от областта започват да говорят за разкриване на нови паралелки. Инвестиция, която не е само за града, а за цялата област. Убеден съм, че с новите инвестиции в област Враца ще направим така, че все повече училища да разкриват паралелки, които да подготвят кадри за тези фабрики и предприятия” - заяви кметът на община Враца Калин Каменов.

Участие в срещата взеха още Борислав Борисов – член на Комисията по образование и наука, народните представители от ГЕРБ Красен Кръстев и Станислав Попов, общински съветници и началникът на РУО – Враца Галина Евденова, директори и учители от детски и учебни заведения, директори на филиалите на висшите учебни заведения, представители на работодателски организации и бизнеса, на неправителствени и синдикални организации и много граждани.