На 29 юни в София танцовият клуб участва в едно от най-цветните събития на годината – Денят на Африка 2019 проведено в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“. Организатори са Посолствата на африканските държави Алжир, Египет, Мароко, Южна Африка, Либия, Палестина и Почетните консулства на Сейшелите и Уганда в България.

Висши държавни представители, дипломати, както и граждани и гости на София се насладиха на интересната програма, включваща танци, музика, песни, изпълнения, които отразяват африканската идентичност и култура, а танцов клуб „Бързия“ бе единствения участник на форума от България с три програми. Танцьорите бяха избрани за най-добрата група от всички участници в програмата под аплодисментите на публиката.

Освен това посетителите на Денят на Африка 2019 имаха възможност да видят и закупят различни африкански културни артефакти, традиционни дрехи, бижута и аксесоари, както и да опитат типична африканска кухня. Всички приходи от тазгодишното издание ще бъдат дарени за грижа за възрастни хора.

Денят на Африка се чества ежегодно на 25 май по цял свят, за да отбележи основаването на Африканския съюз, обединяващ континента. Това е световен празник на богатата африканска култура, традиции и единност.

След участието на танцов клуб „Бързия“ в Международно туристическо изложение Велико Търново 2019 през месец април в рамките на проект „Живи човешки съкровища“, където танцьорите бяха аплодирани и поздравени от министъра на туризма г-жа Ангелкова и Кубрат Пулев, представянето пред висши държавни представители и дипломати в Денят на Африка бе още по-голямо ниво за танцьорите представящи България.

Второто участие на танцов клуб „Бързия“ бе на 30 юни в рамките на Тринадесетия Международен фолклорен конкурс „Пауталия” – Кюстендил 2019.

Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“ и се провежда под пaтронажа на кмета на общината – Петър Паунов.

Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор.

Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

От Кюстендил танцовият клуб пътува за София, в същия ден /30 юни 2019г/, където в Борисовата градина се проведе второто и още по-голямо издание на международния фестивал „Балканска палитра – Живи човешки съкровища от Балканите и Югоизточна Европа“. Близо 250 участници – индивидуални изпълнители и състави представяха на Лятната сцена музикални и сценични изпълнения, както и произведения на народното творчество, признати за живи човешки съкровища. Паралелно с програмата на сцената, под шатрите на фестивала се проведоха: демонстрация на традиционни занаяти, детска арт работилница и вкусна балканска кухня.

Танцов клуб „Бързия” отново представи три свой програми и получи най-ценното за изпълнителите: аплодисментите и възторга на публиката от красивата игра на танцьорите.

Клубът получи плакет на фестивала и грамота за участие.

Източник: berkovitsa.bg