© фейсбук

Фолклорното събитие продължи от 1 до 10 юли, а танцовата надпревара продължи цели шест дни. Изявиха се общо десет групи от България, Полша, Израел, Индонезия, две групи от Литва и по четири - съответно от Украйна и Грузия. В конкурсната част се откроиха танцьорите към НЧ „Разум 1883“ с „Танци от Видинско“. Със завидното си майсторство и лекота на игра, възпитаниците на г-н Първанов веднага завладяха публиката, която ги възнагради с бурни аплодисменти. Усилените репетиции и труда, положен от нашите самодейци през годината, бяха оценени от жури - професионални хореографи и музиканти.

„В Батуми има няколко професионални ансамбъла. Именно техните хореографи оценяваха танцьорите“, поясни Първан Първанов. Журито бе впечатлено от блестящото им изпълнение, а ръководителите на останалите групи и участниците бяха категорични, че по-добър ансамбъл не са виждали“. Най-многобройната група на фестивала - самодейците към НЧ „Разум“, демонстрираха отличен синхрон. На тях бе присъдена най-голямата награда. Не закъсняха и поканите за участие в още фестивали. Те дойдоха от полската и литовската група. Припомняме, че преди броени дни Детският танцов състав „Пъстрина“ се представи отлично във фестивал в Приморско. Там им бе връчена купа, медал и грамота.

Изявите на талантите от Монтана продължават на Празника на Балкана (с. Копиловци), а също и в чужбина. Предстои им участие на фестивал в Сърбия и на два международни фолклорни форума в Гърция.

Източник: facebook.com