Ръководителят на ансамбъл "Дунав" Деян Славчев, обясни, че графиците, по които ще работят танцьорите са готови и уточни за какво ще следят те на своите нови работни места в парковете:

"Примерно, когато има деца до 12 години, те да се разхождат с родител, най-много двама родители, но не повече. Да няма струпване на хора на едно място и ако има различни семейства, които са те да са на разстояние поне два метра и половина. Да няма деца по детските площадки, маските са задължителни. Ние не сме хора на реда, които имаме право да налагаме санкции. Ние сме хора, да съблюдаваме за реда и да предупреждаваме."

Веднага след оповестяването на заповедта в социалните мрежи се появиха множество негативни реакция и коментари за нетрадиционното решение. Според Славчев всеки има право на мнение, но той и колегите му приемат изпълнението на заповедта и контрола на парковете като граждански дълг.

"Мисля, че не е чак толкова страшно, да се опитаме да помогнем и при положение, че бихме могли. Ето виждате колегите са тук. Никой не е казал, ама защо така. Да, всеки има някакво притеснение за здравето си, защото всеки има деца, всеки има възрастни родители, но ние ще се опитаме да се предпазим по някакъв начин. Всичко да се случва в рамките на опазване на здравето на всички нас."

Тази сутрин танцьорите не бяха осигурени с лични предпазни средства и ползваха свои такива, но според Славчев се очаква от Общината да осигурят маски и ръкавици.

В годините танцьорите са имали и други нетипични задължения - при опасността от наводнение през 2006 те насипваха пясък в чували за градежа на защитна дига, а няколко години по-късно се включиха в зимното почистване на града с лопати.


Източник: .bnr.bg