Целта на събитието е популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура и създаване на интерес към изучаване на руския език. Фестивалът се организира от Национално движение "Русофили", със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Община Казанлък и с подкрепата на Фонд "Русский мир”.

До националния етап на конкурса достигнаха, след отлично представяне в регионалния етап тази пролет в Монтана, възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра Елена Митова (песен, І-ІV клас), Вокална група "Детски свят” (песен, V-VІІІ клас), с художествен ръководител Анета Петкова, и Танцова формация "Sunny girls" (танци, V-VІІІ клас), с ръководител Цветелина Цинцарска.

С вдъхновеното си изпълнение на песента "Ой, полна, полна коробушка" първо място в IV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце“ завоюва Вокална група "Детски свят". Младите таланти от Мездра бяха отличени от организаторите с диплом и статуетка.