В 17:00 часа официално ще бъде открит Общинският фестивал "Магията на Мездра 2018“. Час след това кметът на Мездра ще открие официално "Табиет Мездра". Следват кулинарни презентации, концерт на Ани Сарандева, участвала в телевизионния формат "България търси талант“, и на Агатангелос Агатангелу от Кипър, стигнал до полуфинал на "X Factor България 2015". Първия ден от фестивала организаторите са нарекли символично "Гръцка вечер".


С концерт от "Магията на Мездра 2018“ ще започне вторият ден от "Табиет Мездра". От 9:00 сутринта местни групи и състави ще покажат уменията си на фестивалната сцена. През целия ден организаторите са предвидили концерти и кулинарни дегустации, както и много награди за участващите в турнирите по белот, шахмат и табла.

В 19:00 започва "Сръбската вечер" от четиридневния фест. Гост изпълнители ще бъдат "Ритмико бенд“, а вечерта ще бъде закрита от легендата на сръбската фолк музика Бобан Здравкович, който ще изпълни едни от най-големите си хитове - "Lepa žena“ и "Поне за ден“, "Dve obale", "Отказвам да приема" и др.

"Балканската вечер" от табиетлийския фестивал ще бъде на 5 май (събота). Кулинарни презентации и дегустации ще съпътстват и този ден, а читалищни състави ще представят фолклорните традиции на мездренския край. В края на вечерта две от музикалните звезди на "Пайнер" Айшенур и Соня Немска ще се погрижат за доброто настроение за жителите и гостите на града.

Денят на Мездра - 6 май (Гергьовден) ще започне с празнична литургия в в 9:00 ч. Храм "Св. Георги Победоносец“. В 10:00 ч. пред сградата на Общината кметът Генади Събков ще поздрави гражданите по случай празника на града. В 10:30 ч. роденият в Мездра пловдивски художник Николай Кучков ще представи своята юбилейна изложба. От 11:30 до 14:00 ч. читалищни състави ще се изявят на фестивалната сцена, заедно с победителя от Международния фолклорен фестивал "Пирин фолк Сандански“ Светлин Миланов, който ще изпълни своите най-популярни песни.

До 17:00 часа организаторите на фестивала са предвидили танцови уъркшопи и турнири. Сдружение "Ново поколение на талантите“ - Мездра ще представи младите таланти на града. Фолклорната вечер ще завърши с концерт на Поли Паскова и Ансамбъл "Чинари".