Новият орган ще се занимава с комплексното управление на язовирите - както публичните, така и тези, които са частна държавна собственост.

Язовирите вече ще класифицират в три степени на потенциална опасност – висока, значителна и ниска степен, от което ще зависи и честотата на проверките на състоянието им.

Също така те ще разделят на "големи" и "малки" - така по-лесно ще се опишат различните технически изисквания за безопасното им ползване, се посочва в мотивацията на законовите изменения. И още: "Създаването на това предприятие ще облекчи в голяма степен местните власти при поддържане на язовирите или грижата на държавата по отношение на тези водни обекти, за които има затруднения по поддръжката на техническото им състояние и безопасната експлоатация".

Има и язовири, за които новосъздаденото предприятие няма да отговаря - тези, стопанисвани от "Националната електрическа компания", "Напоителни системи", "Земинвест", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от страна на концесионера.

Източник: actualno.com