Бизнес центърът ще работи за повишаване на икономическата активност в региона, насърчаване на стартиращия бизнес (включително самонаемането) и осъществяване на обучения за предприемачи. Двете препоръчани мерки са Инкубиране на стартиращи и развиващи се фирми (Бизнес инкубатор) и Провеждане и предоставяне на обучения за предприемачи в рамките на Бизнес центъра - БИ-АКТИВ (Предприемачески обучения).

Чрез мерките се цели да се отговори на комплекс от нужди на стартиращия и малкия бизнес в общината. „Това включва подобряване на общата бизнес култура (вкл. чрез разработване на бизнес планове и предоставяне на обучения); достъп до консултантски услуги; предлагане на гъвкава подкрепа на малки и стартиращи фирми, в зависимост от техните нужди и с оглед на очертания икономически профил на региона; създаване на условия за реализиране на бизнес-партньорства с по-големи фирми от региона", уточни заместник-кметът на Монтана Станислав Станоев.

Проект "Адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от Община Храдец Кралове в Община Монтана" се осъществява по договор с Министерството на труда и социалната политика.

Общата стойност на проекта е малко над 155 хил. лв., от които 148 хил. лв. европейско финансиране и около 7,7 хил. лв. национално съфинансиране. Партньор на Община Монтана в него е Технологичният център в побратимения град Храдец Кралове, Република Чехия. Общата цел на проекта е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост, на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в община Монтана.