© presstv

За да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията, съвместни екипи на Министерството на енергетиката и КЕВР са проверили жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. Екипите са проконтролирали над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти.

Съвместните комисии не са установили надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

С оглед по-пълно и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, енергийното министерство и КЕВР са изпратили до трите електроразпределителни дружества допълнителни въпроси, на които те трябва да отговорят до кра на тази седмица. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.

Източник: me.government.bg