Свлачище с ширина около 90 м и дължина около 40 м застрашава да прекъсне движението по международния път Е-79 при км 166+150 в района на с. Ребърково. Деформацията обхваща участък от склона над пътното плътно югоизточно от регулацията на селото.

Причината за възникването на свлачищните процеси е високата степен на водонасищане, предизвикано от покачване нивото на подземните води в периода на снеготопенето и интензивните валежи, както и то концентрираното постъпване на повърхности води от склона.

В резултат: асфалтовата настилка се е напукала на множество места, засегнати са отводнителната канавка и тръбите за отвеждане на водата от чешмата в м. Усойка, известна със своите лековити качества, която преди време е пресъхнала.

Застрашени от активизирането на свалачището са и дузина частни имоти, които се намират непосредствено под републиканския път.

Потърпевшите подали две жалби до Агенция „Пътна инфраструктура”. Отговорили им, че финансовият ресурс на агенцията за превенция на свлачищните процеси, засегнали републиканската пътна мрежа, е ограничен, поради което на този етап не са предвидени мероприятия за трайно укрепване и възстановяване на проблемния участък. Уверяват, че ще търсят средства за това по Оперативна програма „Околна среда”.

В становището, изготвено от „Геозащита” - Плевен, се препоръчва да се извърши инженерно-геооложко проучване на свлачището и да се изготви и реализира проект за укрепване на склона, както и да се поддържа в изправност и периодично да се почиства отводнителното съоръжение в района на деформацията. Досега в това отношение не е направено нищо.

В отговора на жалбите, изпратен от Агенция „Пътна инфраструктура”, витиевато се отбелязва, че съгласно Закона за устройство на територията „геозащитните мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, ерозионните и амбразионните процеси и за предотвратяване на аварии и щети се осъществяват от Министерството на благоустройството, централните и териториалните органи на изпълнителната власт и… от собствениците и ползвателите на имотите.”