Документите ще съдържат портретно изображение на притежателя и два от пръстовите му отпечатъци в цифров вид на безконтактен чип. Документите ще важат поне пет и най-много 10 години. За хора над 70-годишна възраст ще може да се издават и лични карти с по-дълъг срок на действие, а за малолетните граждани - за срок, по-кратък от пет години.

Издадените лични карти, които не отговарят на новите изисквания, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 години, остават валидни, ако отговарят на променените правила.

Съветът на ЕС съобщи, че е приел промени във Визовия кодекс, с които ще се подобрят условията за законно пътуващите и ще се увеличат възможностите за противодействие на незаконната миграция. Новите правила ще дадат възможност желаещите да посетят ЕС да подадат заявление до шест месеца и не по-късно от 15 дни преди пътуването. Попълването и подписването на заявлението ще може да се извършва и по електронен път. Въвежда се общ подход при издаването на многократни визи за редовни пътници с чисто досие, като сроковете на тези визи постепенно ще се увеличават от една до пет години. Цената за виза ще се увеличи на 80 евро.

Европейската комисия (ЕК) постоянно ще оценява сътрудничеството с чуждите държави и когато дадена държава не сътрудничи при обратното приемане на своите граждани, ще предлага на Съвета на ЕС да предприеме съответните мерки, включително с повишаване на цената на визите за гражданите на тези страни. Ако дадена държава сътрудничи, ЕК ще може да предложи намаляване на цената за визите, на времето за вземане на решение по заявленията за виза или удължаване на срока на валидност на многократните визи.