На празничния 24 май Светла Димитрова беше сред учителите, удостоени от кмета на Враца със званието „Учител на годината”. Тя е преподавател по история в СОУ „Козма Тричков” и председател на Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Димитрова е носител на десетки грамоти за постигнати високи резултати в образователно-възпитателния процес, използва авангардни методи на обучение. Наградата за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело на името на Стоян Михайловски й се връчи за пръв път 2012 г. Удостоена с престижния приз тогава бе Светла Димитрова.

Развълнувана и благодарна, учителката каза за Medianews.bg: „На 24 май цяла България изказа своята любов към българския учител! Любов, която малцина учители по света получават! Само един народ живял пет века под чуждо иго може да цени знанието и просветата на роден език и писменост. Защото любовта към българския учител е символ на идентичност, самосъзнание, национална независимост, свобода! Българският учител не притежава богатство, но е Богат с любовта и признателността на своя народ! Благодаря на своите ученици, ръководството на моето училище, на Община Враца и на обществеността за признанието.

Без да омаловажавам никоя от наградите си, дори никое от цветята, които съм получила от учениците си, искам да споделя, че най-милата ми е тази, която получих преди дни от моето СОУ ”Козма Тричков". Това е най-скъпата ми награда, моята съдба и любов към патрон и училище”.