Светла Дамяновска е родена на 31 октомври 1967 г. във Враца. Завършва средно специално образование в Техникума по текстил “Начо Иванов” в София през 1986 г. със специалност "Художествено оформяне на тъкани и плоскостни изделия" - текстилен дизайнер. През 2009 г. придобива бакалавърска степен по "Информационни фондове на културно-историческото наследство", а през 2011 г. и магистърска - "Защита на културно-историческото наследство в Република България",

Занимава се с изработването на живописвани текстилни пластики, графика, колажи, декориране на керамика, илюстрация и оформление на книги и печатни издания, аранжиране и реклама. Участвала е в повече от 5о общи художествени изложби. Има и 10 самостоятелни експозиции. Нейни творби са притежание на ценители от страната и чужбина, в това число от Австрия, Италия, Канада и ЮАР. Има издадени 30 книги с нейни илюстрации и оформление.

Светла Дамяновска е автор на седем поетични книги. Председател е на Литературен клуб "Христо Ботев" при Читалище "Просвета" - Мездра. В момента работи като главен експерт "Култура, културно наследство и художествена галерия" в Община Мездра.