В Ритуалната зала на Община Мездра се събраха десетки местни творци, ценители на изящното слово, които отрупаха с цветя рожденичката.

Юбилярят Светла Дамяновска разказа как се е родила идеята за създаването на поетичния сборник и избора на заглавието. До подредените книги на масата, притихнало в очакване, лежеше едно червено перо със златен писец. Присъствието му не беше случайно. Дамяновска разкри, че то е скъп подарък от нейни приятели, с пожелание с него да напише новата си книга.

И така се ражда нейната "червена книга", която обаче не е за изчезващите видове, а препраща към един детски спомен, свързан с известна песен за червената роза. Именно затова е озаглавила книгата си "Розариум".

Изданието е пестеливо оформено, без илюстрации и с корица, издържана в три класически цвята - бяло, червено и черно. Три цвята, като трите стиха в лирическия жанр хайку.

Тодорка Василева представи на аудиторията предговора на книгата, който всъщност е една поетична изповед на автора.



Поетичният сборник съдържа 111 хайку, организирани в 12 цикъла, събрани от автора в три раздела - "Сезони”, "Смъртта" и "Столица”. Структурната форма на цялата книга е подчинена на сакралното число 3, което е и в основата на самия лирически жанр хайку.

Основното ядро на книгата е цикълът "Розариум", който включва 60 хайку. Светла Дамяновска разказа на почитателите на изящната словесност за своята „среща” с жанра хайку.

"Моята среща с жанра стана преди повече от 15 години. Попадна ми цикъл тристишия, които ме очароваха с простотата и дълбочината си, но и с нещо друго, което не подлежеше на анализ. Тази среща беше и предизвикателство – да опитам да пиша така…За да участвам в един конкурс на Издателство "Литера Б” изписах десетки опити за хайку. Така се роди "Розариум” - почти книга от шест цикъла, посветени на българската роза.”

След края на двойния поетичен празник, Светла Дамяновска получи специална грамота и от кмета на Мездра Генади Събков, която бе израз на признание за цялостното й творчество.

Гостите и приятелите на поетесата изразиха своето задоволство от поредната среща с изящния й стих и благодариха за подарената им цветна лирична вечер.