По време на социализма два града в България и Съветския съюз се побратимяват - гр. Суми (Полтавска област, Украинска ССР) с гр. Враца (Народна република България). В чест на това емблематичните търговски обекта в центъра на двата града приемат на разменни начала имената си: в гр. Враца универсалният магазин е именуван "Суми", а в гр. Суми - "Враца".

Макар в наши дни побратимяването да се свежда до това някои общинари да си направят платена релакс командировка от единия град в другия, обикновените врачани и сумчани пазят с добро чувство спомените си и приятелствата от миналите години. Темата за дружбата по времето на социализма е забранена и противоречи на националния политически курс, подет и подклаждан от днешните управляващи в Киев. Целта на тази политика е да събори всички комунистически паметници, включително на дружбата, да преименува улици, площади и знакови обекти, свързани с тоталитарното минало.

Като символ на "нерушимата" дружба между СССР и НРБ, името на Регионалния универсален магазин "Враца" в гр. Суми също трябва да бъде подменено. Дали това ще извърши частникът или държавата - няма значение: киевската директива е спусната. Днес в гр. Суми бизнесът, месната икономика и всичко се движи от омразата към бившия СССР, като много бизнеси намират в това златна среда да се развият, използвайки тези теми в рекламите си, а други, близки до Русия, биват бойкотирани (напр. "Банка на Русия", "Сбербанк", "Газпром" и др.).

За една нощ емблематичния търговски център в гр. Суми беше преименуван от РУМ "Враца" на "Техноярмарок" (магазин за битова техника, част от веригата "Техноярмарок"). Надписът "Враца" не просто е свален, а е разпарчетосан безвъзвратно. На покрива на магазина е окачена табела "Техноярмарок", а под нея още 11 банера на други фирми, в нарушение на няколко общински наредби, без разрешение на общинския орган Център за реклама и естетика на градската среда.

На въпрос от обществеността, защо са сложени тези реклами без разрешение, директорът на магазина отговаря, че те са само търговци изпълнители, а решенията се взимат от централата на веригата магазини за техника в Киев. След това веригата се опитва, неуспешно, да узакони рекламните си табели,

Два месеца по-късно веригата сваля 11-те рекламни банера, но не сваля основния банер с името на веригата, на мястото на бившия надпис "Враца". За да отвлече вниманието от това и да забави процеса на подмяна завинаги на името на магазина, при свалянето на банерите от веригата показно оставят сградата в грозен вид - на мястото на липсващите банери, заявявайки, че сградата се нуждае от ремонт.

Централата на "Техноярмарок" - Киев отговаря, че би се наела да направи ремонт за своя сметка, но има едно важно условие за да направи това: не ги устройва в паспорта и визията на сградата да има името "Враца".

Дали веригата ще подмени и паспорта на сградата със съгласието и на главния архитект на гр. Суми е въпрос на време, директивата вече е спусната. Надписът на магазин "Враца" вече го няма.

Източник: http://www.shans.com.ua/?m=nr&id=13824&in=131