© Фейсбук

Директорът Ана Ангелова споделя, че това е средищно училище. Вършец няма развита икономика, хората напускат града и това застрашава броя на учениците в самото училище. Това означава, че всички трюбва да се приспособят. "Затова сме се ориентирали към професионални паралелки, които дават професии, търсени в областта на туризма. Така имаме утвърден държавен план-прием в дуална форма на обучение. Учениците ни стажуват тук във Вършец. Децата трябва да бъдат научени и след това да влязат в условия на реална работна среда и затова направихме идеен проект за трениравъчна база СПА център. Използваме складови помещения. Въпросът остава отворен- необходими са ни съответните съоръжения. Решихме да се обърнем към широката общественост, за да оборудваме този учебен спа център. Необходими са сауна, парна баня, легло с мокър масаж, тангенторна вана..."

512 ученици се обучават в Средищно училище "Иван Вазов" Вършец. Учениците се обучават дуално в професионални паралелки с професии "Готвач" и "Изпълнител на термални процедури".

"Не смятаме, че това е лукс. Нашата амбиция е да превърнем училището в център на туристическото образование. Бихме желали да превърнем едно закрито училище в общежитие. В момента община Вършец е подала заявление към МОН за прехвърляне на собствеността от държавна в общинска, което да превърнем в общежитие. И така да осигурим прием на ученици от цялата страна."- допълни директорът.

В момента се очаква решение на МС за прехвърляне на собствеността на изоставената сграда, като за това имат и подкрепата на РУО - Монтана.