По стар български обичай гостите от Хърватска, Румъния, Полша и Турция бяха посрещнати на входа на училището с питка, сол и китка здравец от девойки в народни носии и приветствани с "Добре дошли!" от директора Мариела Горанова. Тя им разказа накратко за патрона на гимназията и ги запозна с успехите на мездренските ученици в областта на образованието, науката, културата и спорта.

По-сетне партньорите по проекта разгледаха училището домакин и посетиха кабинета по хореография, където възпитаници на преподавателя Мирослав Аспарухов изпълниха специално за тях народния танц "По гроздобер".

Визитата продължи с различни дейности, насочени към постигане на основните цели на проекта: укрепване на комуникационните мостове между ученици, учители и родители, използване на добри практики по отношение на стратегии и инструменти за обучение и преподаване, обмяна на опит за създаване на динамична училищна среда и постигане на по-добри резултати в европейските класни стаи на XXI век.

В рамките на междуучилищния обмен учениците и учителите от петте партньорски училища ще разгледат някои от най-известните природни и културни забележителности в нашия регион - пещерата "Леденика", Черепишкия манастир "Успение Богородично" и Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа".

Програмата предвижда също посещения в IT центъра на "Враца софтуер общество" и в "София Тех Парк", поясни ръководителят на проекта Василка Коловска, преподавател по английски език.

За финал на едноседмичната си визита у нас гостите от Хърватска, Румъния, Полша и Турция ще присъстват на празничния концерт, посветен на 50-годишния юбилей на Детския фолклорен ансамбъл "Мездренче".