Официалната церемония по изпращането на абитуриентите започна с предаването и приемането на знамето на училището, след което зрелостниците бяха тържествено подредени в двора на учебното заведение.

Поздравление към дванайсетокласниците направиха Нанси, Елица и Марио. След тях музикален поздрав отправиха Елизабет Виталиева, изпълнявайки песента „На купон”, а единайсетокласничката Жанита и класният ръководител на 12 Б клас – Петя Антонова, песента на Фамилия Тоника – „Здравей, как си, приятелю”. Танцьорите от СИП "Хореография" пък обраха овациите със своя „Пирински танц”.

Директорът на учебното заведение – Мариела Горанова, поздрави зрелостниците по случай тяхното завършване.

„Бъдете отговорни и достойни хора, с топли сърца, толерантни и трудолюбиви! Превърнете трудностите в победи, а мечтите си в реалност! Не се отказвайте от тях защото мечтите са вашите криле. Имате ли мечти и цел, ще намерите Пътя! Успехът се крие в самите вас! Вървете смело и решително напред! На добър час, момичета и момчета от Випуск 2021!”

Мария, Надя и Цветина от 12 Б клас поздравиха своите съученици с авторски текстове, след което поднесоха подаръци на директора Мариела Горанова, а под звуците на емблематичната песен „Един неразделен клас”, Ива от 12 в клас благодари на учителите и директорите.

За MediaNews класният ръководител на 12 „В” клас – Гергана Костова разкри с какви емоции изпраща своите възпитаници.

Виолета, която е абитуриентка тази година сподели за MediaNews вълнението, с което прекрачва училищния праг за последен път.

„Училището ще липсва много както на мен, така и на моите съученици. Пожелавам ни всички да бъдем здрави, да продължаваме напред, с високо вдигнати глави и да оценяваме това, което правим”.

Виолета поясни, че е избрала да се яви на матура по „Философия”, защото това е предмет, който много хора не оценяват.

Гости на церемонията бяха Илияна Александрова – младши експерт „Образование и хуманитарни дейности” към Община Мездра, Тихомир Илчев – заместник-председател на Общинския съвет в Мездра и родители на абитуриентите.